Izvještaj sa službenog puta 25.11.2016. godine

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, g. Muhamed Gjokaj i član Savjeta Agencije g. Aleksa Ivanović, prisustvovali su LX sastanku Međunarodne Radne grupe za zaštitu podataka u telekominikacijama kao predstavnici Agencije. Sastanak se održao od 22 – 23 novembra 2016. godine u Berlinu.

Na sastanku je bilo riječi o Privatnosti pratforme e-učenja, Pitanjima privatnosti nove generacije usluga za registraciju u imenik Internet korporacije za dodijeljena imena i brojeve, Odgovornosti u kontekstu ažuriranja softvera, Google-u, Privatnosti u društvenim mrežama, Upotrebe biometrije pri elektronskoj potvrdi identiteta, Međunarodnoj i standardizaciji privatnosti i Praćenju na netu.

Predstavnici Agencije su predstavili Izvještaj Crne Gore na LX sastanku Međunarodne Radne grupe za zaštitu podataka u telekomunikacijama.

slika 2

slika 1

Primopredaja informacionog sistema

Završetak Projekta izrade Informacionog sistema za praćenje primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama veoma je značajan događaj za Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Kompletan Projekat, čija je vrijednost 50.000 eura, finansiran je od strane Delegacije EU u Crnoj Gori, a podrazumijevao je nabavku potrebnog hardvera, a zatim i izradu softverskog rješenja. Tendersku proceduru sprovela je Kancelarija DEU u Crnoj Gori, a posao izrade softverskog rješenja dobila je kompanija „Infostream“ doo iz Podgorice.

Najznačajniji segment novog informacionog sistema, čija izrada je trajala šest mjeseci, svakako je aplikacija koja omogućava elektronsku dostavu podataka iz prvostepenog postupka rješavanja zahtjeva od strane ovlašćenih službenika organa vlasti i njihovu automatsku obradu koju sprovode zaposleni u Agenciji.

Primopredaja sistema i odgovarajuće dokumentacije i potpisivanje zapisnika obavljena je 07.10.2016. godine u prostorijama Agencije. Primopredaji su prisustvovali predstavnici Kancelarije DEU u Crnoj Gori, predstavnici kompanije „Infostream“ doo iz Podgorice, kao i predstavnici Agencije.

XXVIII Case Handling 2016 radionica

XXVIII Case handling radionica se ove godine prvi put održala u Crnoj Gori, u Podgorici, 13-14 oktobra, u hotelu Ramada. Konferenciji su prisustvovali predstavnici nezavisnih tijela koji se bave zaštitom ličnih podataka. Učesnici su imali priliku da predstave kroz svoja izlaganja iskustva iz oblasti zaštite ličnih podataka a koja se odnose na rezultate ostvarene tokom 2015. godine

Opširnije...

Odluka po prigovoru na zapisnik o nadzoru, br. 06-11-4757-26/16 od 04.10.2016. godine, donijeta većinom glasova na sjednici savjeta Agencije održanoj 26.10.2016. godine

Odbija se prigovor Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore br. 06-11-4757-30/16 od 19.10.2016.godine izjavljen na zapisnik o nadzoru izvršenom dana 26.09.2016.godine kod Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore br. 06-11-4757-26/16  od 04.10.2016.godine, kao neosnovan.
Zabranjuje se Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore obrada ličnih podataka iz Biračkog spiska i izvornih registara putem dostavljanja članovima Kooridnacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa suprotno članu 2,6,10, 13, 17, 24 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Nalaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore brisanje ličnih podataka prikupljenih od strane članova Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa suprotno članu 2, 6,10, 13 , 17 i 24 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji su im dostavljeni na prenosivom mediju CD u roku od 3 dana od dana prijema ovog rješenja.
Nalaže se  Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore  da otkloni sve nepavilnosti u obradi ličnih podataka iz Biračkog spiska i izvornih registara  i to : ime i prezime, JMB birača, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, pol, mjesto prebivališta i adresa, datum prijave posljednjeg prebivališta, naziv jedinice lokalne samouprave, broj i naziv biračkog područja, brojevi biračkih mjesta koji mu pripadaju, broj i naziv biračkog mjesta,  kao i ličnih  podataka iz izvornih registara i to : matičnih registara rođenih i umrlih, registar crnogorskih državljana, registar prebivališta, spisak lica koja su dobila otpust iz crnogorskog državljanstva i spisak maloljetnih lica po opštinama u Crnoj Gori koja će do 16.10.2016. godine napuniti 18 godina, rješenja za lica koja su izgubila poslovnu sposobnost, a koji su dostavljeni članovima Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa suprotno članu 2, 6, 10,13 17 i 24 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u roku od 3 dana od dana prijema ovog rješenja.
Minsitarstvo unutrašnjih poslova je dužno da izvrši naložene upravne mjere precizirane stavom II ,III, IV ovog rješenja, i o tome  pisanim putem obavijesti Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u roku od tri dana od isteka roka iz stav II, III, IV ovog rješenja.

Zapisnik o nadzoru OŠ Radojica Perović

Zapisnik o nadzoru u OŠ Radojica Perović

Potkategorije

Lokacija:Home Početna

Kontakt

  • adresa: Podgorica, ul Kralja Nikole br. 2
  • tel/fax: 00382 20 634 883
  • tel/fax: 00382 20 634 884
  • email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.