Izvještaj o seminaru održanom u Opštini Mojkovac dana 07.12.2016. godine

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Predsjenik Savjeta Agencije, Muhamed Gjokaj, direktor Agencije, Čedomir Mitrović i Šef Odsjeka za pristup informacijama, Biljana Božić posjetili su dana 07.12.2016.godine Opštinu Mojkovac. U saradnji sa predstavnicima Opštine Mojkovac održan je seminar u cilju jačanja administrativnih kapaciteta zaposlenih u organima lokalne samouprave Opštine Mojkovac.

Predsjednik Savjeta Agencije, Muhamed Gjokaj je prisutne upoznao sa zakonskim rješenjima Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i obavezi poštovanja prava na zaštitu ličnih podataka sa kojima službenici opštinskih organa dolaze kroz obavljanje svojim poslova u posjed uz obavezu uspostavljenje jasnih pravila zaštite od svim mogućih obika zloupotrebe ili neovlašćenog pristupa trećih lica. Predstavnici organa lokalne saouprave upoznati su sa praksom Evropskog suda za ljudska prava,

Šef Odsjeka za pristup informacijama, Biljana Božić pristupne upoznala je sa zakonskom obavezom proaktivnog pristupa informacijama na internet stranici Opštine Mojkovac i zakonskim rješenjima u postupku odlučivanja po podnijetim zahtjevima za slobodan pristup informacijama u cilju približavanja javne uprave građanima i činjenja dostupnom za lične potrebe svih građana Crne Gore.

Ovlašćeni službenici za slobodan pristup informacijama su upoznali predstavnike Agencije sa nastojanjem da učine rad svojih organa transparetnim te su im uručeni Priručnici o proaktivnom pristupu informacijama i cilju pune implemetacije u praksi zakonskih rješenja propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

mojkovac1 mojkovac2

Dan ljudskih prava i sedam godina rada Agencije

Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama svečano obilježila Dan ljudskih prava i sedam godina rada Agencije

Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je, povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, kao i sedam godina rada Agencije, upriličila skromnu svečanost na kojoj su uručeni Priručnici za slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka štampani na brajevom pismu.

Predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj je uručio primjerke Priručnika predstavnicima Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica“, Udruženju mladih sa hendikepom, Savezu slijepih Crne Giore, Biblioteci za slijepe Crne Gore i  Paraolimpijskom komitetu Crne Gore. Tom prilikom g-din Gjokaj je istakao značaj unapređenja ljudskih prava, posebno se osvrnuvši na pristup dokumentima licima sa djelimičnih ili potpunim gubitkom vida, naglasivši želju Agencije da, štampanjem Priručnika na brajevom pismu, približi i učini dostupnim svima dokumenta iz oblasti zaštite ličnih podataka i slobodnog pridtupa informacijama.

Prisutnima su se obratili direktor Resursnog centra Zoran Bošković i član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović, čije izlaganje preniosimo u cijelosti (u prilogu).

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture i kancelarije Ombudsmana.

Ovdje možete pročitati IZLAGANJE Radenka Lacmanovića, člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, povodom obilježavanja 10. decembra Dana ljudskih prava i 7 godina od osnivanja ove institucije

DSC 0587

DSC 0586

Prezentacija za zaposlene u organima lokalne samouprave, Herceg Novi

Nastavljajući aktivnosti na edukaciji građana i institucija iz oblasti zaštite ličnih podataka i slobodnog pristupa informacijama, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je u opštini Herceg Novi organizovala prezentaciju za zaposlene u organima lokalne samouprave, lokalne uprave i institucija i ustanova čiji je osnivač opština.

Prezentacija se odnosila na zakonske i institucionalne okvire zaštite podataka o ličnosti i slobodnog pristupa informacijama, sa posebnim akcentom na praktičnu primjenu zakonskih rješenja. Posebnu su naglašene obaveze organa lokalne samouprave i uprave u primjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U ime Agencije, prezentaciju su vršili Radenko Lacmanović, član Savjeta Agencije, Sabahudin Delić, pomoćnik direktora i Ljiljana Brajović, kontrolorka za zaštitu ličnih podataka.

Prezentacija je organizovana u saradnji sa Glavnim administratorom opštine Herceg Novi.

NasSemSPI06122016

Seminar06122016

Izvještaj sa službenog puta 25.11.2016. godine

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, g. Muhamed Gjokaj i član Savjeta Agencije g. Aleksa Ivanović, prisustvovali su LX sastanku Međunarodne Radne grupe za zaštitu podataka u telekominikacijama kao predstavnici Agencije. Sastanak se održao od 22 – 23 novembra 2016. godine u Berlinu.

Na sastanku je bilo riječi o Privatnosti pratforme e-učenja, Pitanjima privatnosti nove generacije usluga za registraciju u imenik Internet korporacije za dodijeljena imena i brojeve, Odgovornosti u kontekstu ažuriranja softvera, Google-u, Privatnosti u društvenim mrežama, Upotrebe biometrije pri elektronskoj potvrdi identiteta, Međunarodnoj i standardizaciji privatnosti i Praćenju na netu.

Predstavnici Agencije su predstavili Izvještaj Crne Gore na LX sastanku Međunarodne Radne grupe za zaštitu podataka u telekomunikacijama.

slika 2

slika 1

Primopredaja informacionog sistema

Završetak Projekta izrade Informacionog sistema za praćenje primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama veoma je značajan događaj za Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Kompletan Projekat, čija je vrijednost 50.000 eura, finansiran je od strane Delegacije EU u Crnoj Gori, a podrazumijevao je nabavku potrebnog hardvera, a zatim i izradu softverskog rješenja. Tendersku proceduru sprovela je Kancelarija DEU u Crnoj Gori, a posao izrade softverskog rješenja dobila je kompanija „Infostream“ doo iz Podgorice.

Najznačajniji segment novog informacionog sistema, čija izrada je trajala šest mjeseci, svakako je aplikacija koja omogućava elektronsku dostavu podataka iz prvostepenog postupka rješavanja zahtjeva od strane ovlašćenih službenika organa vlasti i njihovu automatsku obradu koju sprovode zaposleni u Agenciji.

Primopredaja sistema i odgovarajuće dokumentacije i potpisivanje zapisnika obavljena je 07.10.2016. godine u prostorijama Agencije. Primopredaji su prisustvovali predstavnici Kancelarije DEU u Crnoj Gori, predstavnici kompanije „Infostream“ doo iz Podgorice, kao i predstavnici Agencije.

Potkategorije

Lokacija:Home Početna

Kontakt

  • adresa: Podgorica, ul Kralja Nikole br. 2
  • tel/fax: 00382 20 634 883
  • tel/fax: 00382 20 634 884
  • email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.